неделя, 7 декември 2014 г.

И за морето и за Никулден с малко закъснение

Да е зимно, да е зимно, колко да е зимно:) Вярно, че е декември, но у мен още тлее желанието да си публикувам снимките от лятото. Какъв по- добър повод за морски снимки от един Никулден.
 

Те, разбира се, са съпроводени от рецепта и традиционно на тази дата празнуваме имения ден на единия близнак. В блога може да откриете и доста други рецепти с риба - от традиционни до доста странни. За тази година предложението е за стек от риба тон с азиатска кора от семена.


Не мисля да съм многословна. Снимките и без това са достатъчно и досадно много. Всъщност бяха толкова много, че при мисълта за подбор и обработка, просто се обезкуражаващо се отказвах да се захващам с начинанието.



Като доста голяма част (за съжаление) от целокупното българско население и ние отново избрахме Гърция. Близко е и при избор на подходящо място се спестява бетонния ужас, чалгата и мръсотията по нашето родно черноморие. Всъщност аз продължавам по някакъв начин да си го  харесвам и него, но категорично там се ходи извън сезона. Има много особено очарование през есента.


 Мислех да си разделям публикациите, но като така и така закъснях толкова с тях, пускам всичко, преди да вземе да дойде следващия сезон и съвсем да се откажа от идеята да публикувам нещо.


След отегчителните 5 часа с ферибот и 4 деца се озовахме на Лимнос. Сравнително малък и равен остров с разкошни пусти плажове.

 





 
























Лимнос все още е доста некомерсиален. Трудно ще намерите големи хотели. Всъщност е много повече селскостопански, отколкото туристически. Популациите на диви зайци е стигнала ненадминати висоти. Ако тръгнете рано сутрин по пътищата, сте изправени пред въпроса не дали ще ударите някой заек с колата, дори не кога, а просто колко животинки ще паднат в жертва. И това по никакъв начин не кореспондира с вниманието, което влагате в процеса на шофиране. През деня зайчетата отстъпват място на кози, овце и .... кокошки, които щастливо обикалят из полетата и снасят където им падне:)






Ако си падате по музеи и исторически забележителности, ще останете доста разочаровани. Като изключим един малък параклис, вкопан в скалите, доста трудно ще намерите нещо интересно, което човешката дейност е успяла да остави след себе си.





Селцата са мънички и с типичната архитектура за северна Гърция.







За сметка на това има някои интересни природни забележителности, които задължително трябва да се посетят.


До солената лагуна ходих на July morning. След кратко, но напрегнато обикаляне сред зайци и черни пътища се стига до огромно поле от засъхнала сол.



Пясъчните дюни също са много интересни. Намират се на билото на хълм и гледката късно следобед е много впечатляваща.


Преди да сте ме помислили за напълно откачена, държа да отбележа, че Мартина тогава беше в балеринско - пачковия си период и много настоятелно набута всички пачки в багажа, с поглед, който не търпеше никакво възражение:) Успявах да я накарам да ги свали само на плажа, когато й се налагаше да носи бански. 
















Обикалйки из острова се натъкнахме на много интересни скали





Имаше известни колебания дали са се образували в следствие на ерозия или вулканична дейност, но до колкото разбирам се оказаха плод на тектонична дейнос.


Поради факта, че това е остров, на практика винаги може да хванете изгрев или залез над водата:)


 




Лесвос е на още 5 -6 часа път от Лимнос, т.е. на около 11 от Кавала. Доста по- голям, населен и туристически ориентиран.
















Връщането беше с нощния ферибот. Проспах почти целия път исе събудих точно за изгрева над Кавала.




Ако не държите на търкалянето по горещия пясък и къпането в морето, трябва да кажа, че п българското черноморие предлага прекрасни гледки през есента.









За най- търпеливите - ето я и рецептата:)


Стек от риба тон с хрупкава азиатска кора
Продукти за 4 порции

  • 500гр филе от риба тон
  • 2с.л черен сусам
  • 2с.л бял сусам
  • 1с.л счукано ленено семе
  • 1/2с.л кокосово брашно
  • 1ч.л нишесте
  • 1/2ч.л сусамово олио
  • 1ч.л оризов оцет
  • черен пипер
  • 1с.л олио


Филето се разрязва на 4 парчета с дебелина около пръст - пръс и половина. Маринова се в соевия сос, сусамовото олио, оризовия оцети  черния пипер. Оставя се да престои няколко часа. Най- добре цяло денонощие.
Семената и нишестето се смесват в купа. Стековете се овалват хубаво в тази смес. Ако е необходимо добавете още семена (не слагайте още нишесте).
Намашете нагорещен тиган с олио и поставете стековете. Запечете по 4 минути от всяка страна. Прехвърлете в чиния и покрийте с фолио за 2 минути.





7 коментара:

  1. Страхотна разходка си направих, Лулу! Моделчетата са прекрасни, както винаги, а рецептата ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  2. Удоволствие бе да изпия кафето си тук! Съвсем сериозно, вече десетина минути разглеждам снимките и се наслаждавам на всичката тази природна красота. Момичетата са прекрасни, снимките са като за корица на списание, а другите снимки пък - всяка една от тях може да се превърне в картичка. Уловени мигове, открити места, споделени емоции, прекрасна публикация, Лулу, както и всичките ти досега. Но тази, знаеш я чакам от месеци:))). Честит Никулден, живи и здрави да сте всички вие и именникът!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Красота!! Лимнос е едно местата, които чакат да бъдат посетени и е в списъка. Дано успеем, ако ли не - ще се връщам от време на време тук и ще се наслаждавам на кадрите! Хубава неделя, Лу!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Лу, да сте здрави всички вкъщи и все такива пълноценни моменти да си подарявате.
    Аз ти благодаря от сърце - чрез теб преживях морето тази година. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Лимнос отдавна е в списъка ми:) А и рецептата си я бива за вечеря тип "бърза кухня" с подготовка от предната вечер.

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусна рецепта и много интересен Никулден при теб, Руми.

    ОтговорИзтриване
  7. Наслада за очите и душата са твоите снимки, Руми! Целувки и много хубави моменти, все така споделени ;)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...